Frobenius udsender fornem jubilæumsbog

Orgelbyggeriet markerer 100 års jubilæet

Af Johs. Wienberg-Larsen

Th. FrobeniusDet er en virkelig fin bog, orgelbyggeriet Frobenius har udsendt i anledning af 100 års jubilæet. Netop i år er det 100 år siden en ung Theodor Frobenius overtog ledelsen af et orgelbyggeri, som fik til huse på Nørrebro i København. Føste opgave: bygning - eller rettere færdiggørelse - af et seks stemmers orgel til Harboøre Kirke.
Theodor Frobenius havde egentlig forestillet sig en fremtid i Tyskland, hvor han var udlært orgelbygger i Weikersheim 1902. Han drog på valsen, som det sig hør og bør, og traf en dansk orgelbyggersvend, A. C. Zachariassen. Dette bekendtskab førte til et venskab og senere samarbejde, da Zachariassen overtog et orgelbyggeri i Århus og hyrede unge Frobenius.
Kærligheden bandt Theodor Frobenius til Danmark, og hjemsted og arbejdsplads blev Nørrebro i København. Det blev til fremstilling og restaurering af mange orgler, Frobenius blev symbolet på kvalitet og god klang, og 1917 blev han indehaver af orgelbyggeriet. 1925 var pladsen blevet for trang på Nørrebro, og man fandt en tidligere fabrik med tilhørende villa på Hovedgaden i Kgs. Lyngby. Samtidig overtog man Horsens Orgelbyggeri, og det blev en solid adgang til det jyske, hvor navnet Frobenius også snart blev slået fast i forbindelse med byggeri af mindre og helt store kirkeorgler.
Theodor Frobenius døde i 1972. Lykkeligvis valgte Theodor Frobenius' tre børn, to sønner og en datter, at bruge deres voksenliv på orgelbyggeriet. En søn og en datter oprettede en fond, Frobeniusfonden, som ved deres død overtog aktierne og dermed ejerskabet af virksomheden. En medarbejder hos Frobenius, Henning Jensen, blev 1995 administrerende direktør for orgelbyggeriet.
I 1996 overtog Frobenius orelbyggeriet Jensen & Thomsen. Der var mange kunder, der fortsat ønskede Jensen & Thomsens orgelkonstruktion og klanglige egenskaber, og i mange år blev der i Kgs. Lyngby bygget orgler, som skilte sig ud fra den traditionelle og kendte Frobenius-klang.
Ret konstant er der 35 ansatte i orgelbyggeriet, som reteligen hedder TH. Frobenius og Sønner Orgelbyggeri A/S. Det er hovedsageligt uddannede orgelbyggere, der er beskæftiget, og hele tiden er der lærlinge under uddannelse, så der er sørget for en fremtid for orgelbyggeriet.

Ikke kun tør historie
Den smukke bog er opdelt i afsnit om Frobenius, orgelbyggeriet, og lidt historie i korte træk, foruden der er afsnit om orglet og dets teknik og opbygning. I vore dage er orglet hovedsageligt knyttet til vore kirker, men oprindeligt var det tænkt som et underholdningsinstrument.
Et afsnit i bogen fortæller, hvordan orglet bliver fremstillet, fra tegning til intonering. Tillige er der masser af flotte kvalitets-fotografier af forskellige orgler, fremstillet af Frobenius eller udbygget og restaureret af firmaet.
Endelig er der til sidst en komplet opusliste over de 1030 nybyggede orgler, der i de 100 år er udgået fra Frobenius. En virkelig flot bog, en flot markering af 100 år med instrumenternes dronning.


© Organisternes Nyhedsbrev/ v.Thomas Waagner. Kontakt: Tlf. 87 740001 / 3082 0113 Email: thomas@organist-nyt.dk 
Sitemap